Tranzit ISS peste Luna – 15 Iunie 2013

Scroll down to content

Un nou “Firts-light”…sau mai bine zis “First-photo”.

De data aceasta al unui nou instrument, un Maksutov de 150mm F/12.

Si ce subiect mai bun pentru un prim-test daca nu chiar Luna.

Si, in plus, si Statia Spatiala Internationala (ISS) tranzitandu-i secera.

Echipamentul folosit pentru imaginea de mai jos ce surprinde tranzitul:  SkyWatcher Mak 150mm (F=1800mm), Canon 550D, ISO 800, 1/1250s.

Tranzitul respectiv l-am surprins din apropierea localitatii Dumitrana (Ilfov), la orele 18:17 T.L., fiind deci un tranzit “diurn”.

ISS Moon transit small

Si o imagine de detaliu a Statiei:

detail

Dupa scurtul (0.6s) eveniment, am incercat si o imagine a Lunii solitare, un stack a 90 de cadre la ISO 200:

Moon final 90frames

Si inca o imagine a unui avion ce a survolat zona timp de 20 de minute:

avion

La final, drept concluzie, instrumentul pare bun pentru viitoare astfel de evenimente efemere.

Max

(15 Iunie 2013)

UPDATE (16 Iunie 2013):

Imaginea cu tranzitul ISS epste Luna a fost selectata pentru prima pagina a SpaceWeather.

Si pentru prima pagina a AstroInfo cat si postata pe pagina de Facebook Astroinfo, ambele realizate de Sorin Hotea (mersi Sorine !).

UPDATE (19 Iunie 2013):

Se pare ca imaginea de mai sus prezentand ISS tranzitand Luna a devenit cunoscuta si pe alte site-uri datorita aspectului Statiei apropiat de cel al USS Enterprise :).

Siteurile respective: PetaPixel, REDDIT, Scientifc American.

UPDATE (22 Iunie 2013):

Pentru ca intre timp imaginea de mai sus a ajuns pe si mai multe site-uri unde au aparut intrebari de genul “cu ce obiectiv a facut imaginea”, ei bine m-am hotarat sa postez si o fotografie a instrumentului (impreuna cu autorul pentru a avea si o referinta de gabarit) realizata la finalul lunii Mai, dupa cateva zile de la achizitie:

Mak 150

30 Replies to “Tranzit ISS peste Luna – 15 Iunie 2013”

  1. Eu ce sa mai zic. Sa fie la cat mai multe.

    Excelenta fotografia cu ISS. Ma intreb cum iesea daca nu aveai nori. Oricum, nu imi amintesc sa mai fi vazut poze cu statia peste Luna ziua.

    1. Mersi Dragos. Daca nu aveam norii nu era cu mult mai reusita, pentru ca in momentul respectiv Statia era chiar langa ei…
      Sper sa pun Mak-ul la treaba si la tranzite solare, chiar daca o sa iasa un pic taiat discul solar; detaliul conteaza mai mult.

    1. Multumesc Kozmi pentru “reclama”. Apreciez mult acest lucru si sper sa mai ai ce pune acolo in curand. Ma gandesc la viitoarele tranite ISS, ce-i drept solare doar, pentru ca ele or sa fie mai abordabile in perioada urmatoare.

      1. Mersi Alex. Ma bucur ca ti-a placut si tie si celorlalti ce s-au uitat la ea. Sper sa mai am sansa de a realiza astfel de fotografii, sau poate chiar mai bune…cine stie.

  2. Max, prima fotografie e foarte faimoasa p facebook. Tocmai a share-uit-o si George Takei ( l-a jucat pe Hikaru Sulu in serialul Star Trek original) si ai momentan 40.000 like-uri 🙂 Felicitari! Cand ajung la un laptop iti trimit si un print screen 🙂

    1. Mersi de informare Loredana. Comic e ca atunci cand ti-am citit mesajul prima data ma uitam la un episod din Star Trek Voyager (a 5-a oara), deci eram pe lungimea de unda corespunzatoare.
      Am gasit pagina de Facebook a lui Sulu prin FaceBook-ul sotiei (eu nu “activez” pe FB). Ma bucura ca l-a impresionat si pe el, si i-a adus aminte de “vechea” lui nava 🙂

  3. Hei bravo. O poză excelentă. Am descoperit o pe petapixel. felicitări. Photographer Captures the ISS Looking Like the USS Enterprise

    1. Multumesc George. Se pare ca asemanarea cu Enterprise a “prins” bine. CUlmea, chiar in perioada asta eu ma re-uit (a 6-a oara) la seria Star Trek Voyager, asa ca e destul de comica coincidenta…(sunt seriale ce te deconecteaza de “jocurile societatii” actuale, si te mai fac sa si gandesti “out-of-the-box”).

    1. Aparatul nu are zoom. Asa cum am scris si in post, aparatul este montat pe un telescop Maksutov de diametru 180mm, focala 1800mm (F/12). Prin PhotoShop se trec toate fotografiile atat timp cat ai reglaje gen luminozitate, levels, sharp, crop de facut. De asta exista aceste softuri de editare/prelucrare fotografica.

  4. Exceptional! Un moment rar si care inteleg ca a fost planuit dar care putea foarte bine a fi si ratat. Care este probabilitatea ca un astfel de moment sa mai fie surpins odata macar o data? Maxime felicitari! Sper ca dincolo de satisfactia morala deosebita sa apara si satisfactii materiale in viitorul apropiat!

    1. Multumesc de aprecieri. Tranzitele Statiei Spatiale Internationale peste discul Lunii ori al Soarelui nu sunt chiar asa de rare, insa intr-adevar surprinderea lor tine de mai multi factori: deplasarea la locatia de “maxim”, conditiile atmosferice, cat si factorul poate cel mai important- “imprevizibilul”. Satisfactia morala deocamdata primeaza din punctul meu de vedere. Pentru fotografiile realizate pana acum nu a contat si factorul material “post-fotografie”, desi sumele aferente echipamentelor si deplasarilor nu sunt chiar mici. Pasiunea, hobby-ul, stilul de viata impus uneori de subiectii fotografiilor sunt suficient de recomfortante moral.
      Multumesc oricum pentru urari, poate la un moment dat fac si trecerea spre castigarea “salariului” din propriile fotografii. Cine stie ce rezerva “imprevizibilul”…

      1. Aprecierile au fost exprimate destul de modest pentru rezultatele cu pricina… Raman la parerea ca satisfactiile unor astfel de aprecieri sunt exceptionale in scoala, minunate in liceu si foarte bune in facultate. Ca sa existe insa loc si de satisfactii morale binemeritate la varsta de pensionare este absolut necesar ca la varsta de mijloc orice satisfactie morala sa aiba si ceva material pe langa. Oricata “pasiune de hobby de preocupare” ar fi avut Alecsandri pentru literatura, bag seama ca n-ar fi avut nicio sansa de manifestare daca nu era o mosie care sa-l finanteze. Altfel murea de tanar in exil pe la Palermo pe undeva …
        Asa ca toate urarile de bine pentru o slujba buna caci vreau sa am ocazia si pe mai departe sa laud rezultatele fotografiei din pasiune!

      2. Corect !! Nu am ajuns la acea varsta, insa sunt 100% de acord. Deocamdata slujba de fizician-cercetator pe care o am e suficient de buna, insa nu se stie niciodata ce se rezerva pentru Cercetare in Romania. Am fost relativ recent la un protest impotriva finantarii “ilogice” a Cercetarii, insa vad ca rezultatul e…slab (ca sa nu ma exprim altfel).
        Una peste alta, serviciul e o parte din zi (cea mai amre ce-i drept), iar in afara lui mai poti sa faci si altele, daca vrei cu adevarat.
        Nu o sa ma opresc cu astrele si natura prea curand, asa ca fotografii or sa fie destule (sper) pe blogul asta. Multumesc ca il urmaresti !

  5. Superb! Felicitari pentru fotografia unica! Se pare ca Dumitrana este un loc bun de dezvoltare a imaginatiei SF.

    1. Mersi Mihai. Mda, de fapt e locatia cea mai apropiata pentru observatii, insa imaginatia SF eu unul nu o aveam la momentul fotografiei…desi sunt fan Star Trek, cel putin dpdv al ideilor generale din serial.

Leave a comment