Rothschildia forbesi (Etapa I) – 8 Iunie 2013

Scroll down to content

In urma cu cateva zile mi-au ajuns din Anglia via Posta Europeana, patru crisalide de fluture, comandate pe site-ul Worldwide Butterflies.

Ce-i drept crisalidele au calatorit ceva mai mult, ele fiind trimise initial din Costa Rica.

Crisalidele respective apartin speciei Rothschildia forbesi (lebeau), un fluture de origine americana. Detalii si fotografii ale acestei frumoase specii se gasesc aici si aici.

Pentru a “acomoda” specia a trebuit sa construiesc o mica voliera (75x75x110cm) in interiorul careia sa recreez pe cat posibil un mediu relativ umed si calduros, asemanator regiunii din care provine fluturele. Planta gazda a omizilor poate fi inclocuita pe meleagurile noastre cu “lemnul-cainesc” (Ligustrum vulgare), ce se gaseste relativ usor atat in interiorul cat si in jurul Bucurestiului.

Primele fotografii ale acestor crisalide, “montate” de mine pe planta:

crisalidele

Si cateva imagini de detaliu, in care se observa si starea uneia dintre crisalide, a carei invelitoare exterioara a fost crapata si deschisa partial, probabil in urma transportului.

crisalide detaliu

Acum trebuie sa astept emergenta adultilor, imperecherea lor, depunerea de oua, hranirea omizilor, transformarea in crisalide, si …din nou emergenta viitorilor adulti…

Am ceva de asteptat, tinand cont ca in unele cazuri adultii pot iesi din crisalide si dupa 2-3 ani…

Proiect de lunga durata deci.

Max

(8 Iunie 2013)

One Reply to “Rothschildia forbesi (Etapa I) – 8 Iunie 2013”

Leave a comment