Lunar images – October 29, 2015

After the lunar occultation of Aldebaran, presented in the previous post, I’ve managed to capture in the same session a few lunar shots with the 14 inch Newtonian. The seeing was variable (5-7/10), but some fine views of the craters at the terminator compensated for that.

The images are stacks of 1200 frames out of 5000, with the 355mm F/5 Newtonian at F/20, and the ASI120MM-S camera coupled with a Red filter.

First, a widefield mosaic showing Langrenus, Vendelius and Petavius:

From Langrenus to Petavius Max2015

Crater Messier in not so good seeing conditions:

MessierMax2015

And crater Petavius in good conditions, offering a dramatic view on the terminator, with its wide rille and central mountain well visible:

PetaviusMax2015

Advertisements

3 Responses to “Lunar images – October 29, 2015”

  1. Mihai Boaca Says:

    Salut Max sunt Mihai Boacă. Sunt superbe fotografiile tale . Există un două cratere Messier şi Messier A. Pe fundul craterului Messier există o rimă în formă de navă: Există şi o explicaţie la fotografiia craterelor care au fost APOD în iunie 2013, dar este un fenomen interesant acolo – ca şi rima centrală din Vallis Alpes.
    Mă gândeam că dacă treci pe acolo le mai faci o poză, două să le putem admira…

  2. Mihai Boaca Says:

    După ce am postat un text cu Messier şi Messier A, am văzut şi imaginile. Poate o magnidicaţie mai mare ar fi mai interesantă pentru detaliul din fundul craterului Messier

    • Multumesc pentru aprecieri Mihai! Mariri mai mari sunt dificile datorita luminozitatii scazute la amplificari mari, chiar si cu un 355mm. Poate urmatoarea camera ASI pe care o scot cei de la ZWO sa imi permita totusi mariri mai mari, si infelul asta si detalii ceva (dar nu cu mult) mai bune; din pacate (sau din fericire pentru mine) am atins deja limita teoretica a instrumentului meu in imaginile din ultimile 3 luni. Imagini cu mult mai detaliate nu am cum sa produc din cauza dimaterului telescopului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: