Cometa C/2012 S1 (ISON) – 28 Februarie 2013

In cadrul unei foarte scurte sesiuni astrofoto pe langa Cota 1000 (Sinaia), am reusit in sfarsit sa surprind si eu “marea cometa” a anului, si anume C/2012 S1 ISON.

Setup-ul utilizat a fost format din proaspat-modificata lunetica TS APO 65Q de 65mm diametru si 420mm distanta focala, si aparatul Canon 550D la ISO 3200. Totul montat pe montura NEQ 6, ghidaj realizat via PHD cu un cautator de 50mm si camera Meade DSI I.

Din pacate sesiunea a fost scurtata din cauza Lunii, rasarind fioros in Est. Chiar si asa cometa este destul de evidenta in imagini, tinand cont ca are o magnitudine de doar +15.4.

12 cadre a cate 3 minute au fost procesate atat impreuna cat si separat pentru a realiza o imagine de identificare “wide-field”, dar si o animatie in care se observa deplasarea cometei timp de aprox 40 minute.

Incep cu cadrul la rezolutie originala, doar putin crop, cu pozitia cometei determinata de doua linii galbene. In imagine sunt observabile si multe galaxii !

Picture saved with settings embedded.

Pentru identificarea cometei in imaginea de mai sus:

cometa ISON

Si pentru a dovedi ca e chiar “ea”, si o mica animatie in care obiectul difuz central se deplaseaza sus-jos (Est-Vest real). Click pe imagine pentru a o deschide separat.

anim ISON

Desi nu pare prea interesant, si e si la limita vizibilitatii chiar in aceste imagini, micul obiect difuz o sa devina (sa speram) spre finalul anului 2013 cel mai important subiect fotografic si vizual de pe cer. Pana atunci ma multumesc cu identificarea cometei ISON intr-un camp de stele. Mai mult, ma multumesc cu gasirea si observarea ei (fotografic) printr-o luneta de doar 65mm diametru !

Max

(1 Martie 2013)

Advertisements

2 Responses to “Cometa C/2012 S1 (ISON) – 28 Februarie 2013”

  1. frumos. confirm pozitia 6:51:02 +31:33:07 : focala determinata 427mm http://www.scirocco.ro/tmp/isonmax.jpg

  2. Mersi Luci de confirmare. Uite inca doua confirmari prin imagini realizate cu telescoape de 25 si 35 cm la cateva minute diferenta fata de a mea:

    http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=77014

    http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=77074

    Din pacate la marirea mea nu aveam cum sa surprind si coada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: