Evolutia grupului de pete solare AR 1476 – 6/8 Mai 2012

In ultimile trei zile am urmarit evolutia grupului de pete solare AR 1476 ce tranziteaza in prezent discul solar. Imaginile de mai jos sunt realizate in jurul orelor 13:00-15:00 T.L., putand face astfel o comparatie avand ca “pas” temporal aproximativ o zi.

Toate imaginile sunt realizate cu refractorul ED 80mm la F/15 si camera DFK 21AF04.AS, plus filtru solar Baader ND 3.8. Imaginile sunt mediile a 900 pana la 2000 de cadre din filme a cate 3000 pana la 8000 de cadre. Conditiile de seeing au variat crescator cu fiecare zi, de la 3-4/10 la 5-6/10. Locatia:  Dumitrana, Ilfov.

Primul colaj prezinta forma reala (din perspectiva observatorului terestru) in culori false a grupului, evoluand pe suprafata discului solar.

Si o animatie ce prezinta evolutia morfologica in perspectiva unui observator situat constant deasupra grupului de pete; imaginile sunt modificate digital pentru a elimina (pe cat posibil) efectul rotatiei Soarelui. Se observa mai multe modificari atat de pozitie a unor pete/pori mici cat si cresterea/descresterea in dimensiuni, sau chiar formarea/ruperea unora dintre pete.

Si imaginile din care au rezultat animatia si colajul de mai sus:

6 Mai:

7 Mai:

8Mai:

 

Sper sa mai pot urmari acest frumos grup de pete si zilele urmatoare, daca norii anuntati imi vor permite bineanteles…

Max

(8 Mai 2012)

Advertisements

One Response to “Evolutia grupului de pete solare AR 1476 – 6/8 Mai 2012”

  1. […] pasul 4 – repetați pasul 2 și 3 până când nu se mai vede pata. Puteți folosi și ochelari de eclipsă dar doar atât. Numai dacă doriți să orbiți uitați-vă la Soare prin dischete, cd-uri, folie de împachetat flori, ochelari de Soare, sau orice alt mediu care credeți că va atenua lumina acestuia. Imensa pată solară a fost observată și fotografiată și de Max Teodorescu. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: